sobota, 13 września 2008

Mazurek królewski

Mazurek kruchy z migdałami.

60 dag mąki, 25 dag cukru, 25 dag masła, 4 jaja, 1 paczka cukru waniliowego, 25 dag migdałów.
Zagnieść żółtka z mąką, masłem, cukrem, dodać pianę z białek i na końcu pokrojone grubo(obrane ze skórki ) migdały. Rozłożyć ciasto na blaszce na gr. 2,5 cm(bl. posmarowana tłuszczem), ciasto po wierzchu posmarować roztopionym masłem i piec w niezbyt gorącym piekarniku ok. 1 godz.

Mazurek królewski.

37 dag masła, 37 dag mąki, 12 dag cukru, 12 dag migdałów, 4 żółtka gotowane, żółtko surowe, szczypta soli, skórka otarta z cytryny, konfitury do przybrania.
Utrzeć masło z cukrem, dodać przetarte żółtka, skórkę cytrynową i drobno posiekane migdały, dodać mąkę, wyrobić ciasto i postawić na 1 godzinę do lodówki.2/3 ciasta oprószyć mąką, rozwałkować i dać na posmarowaną tłuszczem blachę, z reszty ciasta utoczyć wałeczki i zrobić na powierzchni ciasta ukośną kratkę, posmarować jajkiem, piec 30 minut w niezbyt gorącym piekarniku.(ok.160-170st.C)Po upieczeniu nakładamy w kwadraciki konfiturę z wiśni lub inną.
Smacznego!

Brak komentarzy: