sobota, 18 października 2008

Ambasador - przepis na torta.

2 szklanki cukru
1/2 szklanki wody
4 łyżki kakao

to wszystko podgrzać na małym ogniu w celu rozpuszczenia wszystkich składników, przestudzić

Odlać 1/2 szklanki masy na polewę

dodać 5 żółtek
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
ubić pianę z białek

wymieszać i upiec (ok. 45-50 minut - pieczenie)

Ugotować:
3 szklanki mleka

wlewać jak budyń na gotujące mleko rozmieszane:
6 żółtek
20 dag cukru,
cukier waniliowy,
3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej.

Po ugotowaniu ostudzić, rozetrzeć 2 kostki masła i dodawać małymi porcjami masę budyniową. Po uzyskaniu gładkiej masy przekładamy ciasto.

Smacznego

Brak komentarzy: